Sfaturi pentru cumpărături inteligente de sărbători: Cum îţi alegi şi ordonezi alimentele

Sărbătorile de iarnă reprezintă o serie de cumpărături importante şi costisitoare, însă dacă nu suntem atenţie am putea ajunge să dăm o mulţime de bani pe nişte produse alimentare pe care nu le vom consuma.
Iulian Tudor
13 dec. 2013, 14:17
Sfaturi pentru cumpărături inteligente de sărbători: Cum îţi alegi şi ordonezi alimentele

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor oferă câteva recomandări care vă vor ajuta să aveţi parte de cumpărături fructuoase de sărbători.

Cititi bine eticheta produselor preambalate, unde trebuie sa gasiti

1. Data. Trebuie sa distingeti intre data limita a consumului, exprimata pe produsele refrigerate cu mentiunea “A se consuma inainte de…” si data limita pentru utilizarea optima, exprimata cu mentiunea “A se consuma de preferinta inainte de…” pentru alte tipuri de produse, gen biscuiti, paste, conserve, produse congelate, bauturi, etc  Daca data limita a consumului este depasita, produsul devine impropriu consumului. In momentul in care data limita pentru utilizarea optima este depasita, produsul poate fi consumat fara riscuri, insa o parte din calitatile lui nutritionale si organoleptice s-a pierdut.

Citeşte şi Cum să-ţi aranjezi mâncarea în bucătărie pentru a mânca mai sănătos şi mai puţin

2. Temperatura la care trebuie sa conservam produsul trebuie respectata.

3. Conditiile de folosinta sau utilizare trebuie citite cu atentie.

Ordonati-va cumparaturile

1. Mai intai produsele non-alimentare, apoi produsele de bacanie, conserve, bauturi.

2. Dupa aceea, produsele congelate si inghetate trebuie puse imediat in plase isotermice. In lipsa, trebuie grupate toate produsele de acest tip intr-o plasa sau o cutie.

3. In final produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete), care trebuie, de asemenea, depozitate intr-o plasa izotermica.

Va sfatuim sa mergeti direct acasa dupa ce terminati de facut cumparaturile. Intreruperea lantului frigului poate provoca boli, ca cea cauzata de listeria monocytogenes, maladie rara, dar grava in special pentru persoanele cu sistemul imunitar scazut, cum sunt femeile insarcinate, cele care alapteaza, persoanele in varsta, sensibile, etc).

Cum aranjăm produsele alimentare în frigider

Frigiderul este un factor important in lantul frigului. Consumatorul trebuie sa aiba un termometru care sa permita reperarea zonei reci. Aceasta trebuie sa fie la 4 grade Celsius maximum. Daca nu se intampla acest lucru trebuie sa reglam termostatul. In zona rece trebuie sa plasam produsele foarte perisabile. Intr-un frigider temperatura este rar uniforma. Zona cea mai rece este situata in partea de sus a frigiderului, insa depinde de model.

In partea in care temperatura este intre 4 si 6 grade Celsius, plasati, de exemplu: preparatele in casa, legumele si fructele crude, carnea si pestele gatite, iaurturi si branzeturi.

Citeşte şi Cum să cureţi şi să îţi organizezi eficient frigiderul şi congelatorul

In partea cea mai rece unde temperatura este intre 0 si 4 grade Celsius, plasati, de exemplu: carnea, mezelurile gatite si de gatit, produsele din pui, cremele, deserturile pe baza de lapte, produsele in curs de decongelare, branzeturile reci, laptele crud, sucurile de fructe, salatele ambalate, mancarurile gatite (sortimentele cu sosuri, patiseria).

In compartimentul pentru legume depozitati legume si fructe spalate si proaspete. Află şi care sunt legumele care nu trebuie puse niciodată la frigider AICI.

Pe usa depozitati oua, unt, lapte, sucuri de fructe bine inchise.

Cum păstrăm alimentele în frigider

Ambalati separat alimentele crude si alimentele gatite cu hartie de aluminiu sau folie alimentara.

Scoateti ambalajul din plastic sau de carton, doar daca indicatiile necesare precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire figureaza pe ambalajul care se află in contact cu produsul.

Nu lasati prea mult timp produsele refrigerate in afara frigiderului.

Asezati pe rafturi putin mai in fata produsele ale caror date limita pentru consum sunt mai apropiate.

Plasati resturile alimentare in ambalaje ermetice si consumati-le cat mai repede cu putinta.

Spalati-va pe maini inainte de a atinge alimentele, intre fiecare manipulare a produselor si inainte de momentul mesei.

Spalati o data sau de doua ori pe luna frigiderul cu detergent si limpeziti cu apa.

Oricare este produsul, din momentul in care ambalajul a fost deschis, data limita de consum este scurtata. Produsul trebuie deci consumat cat mai rapid. In orice caz, nu consumati un produs dupa ce data limita a fost depasita.

Cititi cu atentie informatiile de pe ambalaj cu privire la temperatura la care produsul trebuie conserva: daca aceasta este mai scazuta sau egala cu 4 grade Celsius, plasati produsul in partea mai rece a frigiderului.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Capital.ro
Ordin UE. Mașinile pe benzină și motorină se taxează extra. Intră în vigoare din 10 decembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Misterul templelor solare din Bucegi. Ce se întâmplă pe vârful Omu la 21 noiembrie
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Incident neobișnuit în Piața Unirii: Stâlp de iluminat montat invers după ce a căzut pe tramvai
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva